Skip to main content
Εμφράξεις - Σφραγίσματα και 'Ενθετα

Εμφράξεις - Σφραγίσματα και 'Ενθετα

Σφραγίσματα

Τα σφραγίσματα αποτελούν τον πιο συχνό τρόπο αποκατάστασης μέρους της κοιλότητας του δοντιού που έχει προσβληθεί από τερηδόνα ή διάβρωση. Ωστόσο, τα σφραγίσματα χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν ένα σπασμένο ή φθαρμένο δόντι που έχει φθαρεί από ποικίλες αιτίες και έχει κριθεί διατηρήσιμο στη στοματική κοιλότητα καθώς και για να αντικαταστήσει αποκαταστάσεις που έχουν αλλοιωθεί.

Για την αποκατάσταση με σφραγίσματα ο χειρουργός οδοντίατρος κάνει συχνά χρήση τοπικής αναισθησίας. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια οδοντιατρικών εργαλείων καθαρίζεται σχολαστικά η κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί μετά τον τροχισμό.

Μόλις ο οδοντίατρος σιγουρευτεί ότι η τερηδόνα έχει απομακρυνθεί και αφού εξασφαλίσει με διάφορους τρόπους την προστασία του νεύρου, προχωρά στην εφαρμογή των διαφόρων υλικών σφραγίσματος.

Τα υλικά των σφραγισμάτων

Τα σύγχρονα υλικά των σφραγισμάτων, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι οδοντίατροι, είναι υψηλών αισθητικών απαιτήσεων και επιτυγχάνουν λειτουργικότητα, αντοχή και αισθητική αρτιότητα.

Το υλικό των σφραγισμάτων μπορεί να είναι από σύνθετη ρητίνη διαφόρων χρωμάτων (για να προσομοιάζουν με το φυσικό δόντι), από υαλοϊονομερείς κονίες ή σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις από αμάλγαμα (κράμα υδραργύρου). Το κάθε στρώμα που «γεμίζει» το κενό, διαμορφώνεται σε σχήμα από τον οδοντίατρο και στην περίπτωση των συνθέτων ρητινών συνήθως σταθεροποιείται με τη βοήθεια μιας ειδικής φωτεινής λυχνίας.

Μόλις η διαδικασία της πολλαπλούς διαστρωμάτωσης ολοκληρωθεί, ο οδοντίατρος διαμορφώνει το συμπαγές υλικό στο επιθυμητό σχήμα, αφαιρεί την πλεονάζουσα ποσότητα και γυαλίζει την τελική αποκατάσταση.

Ένθετα

Στην περίπτωση όπου το τμήμα του δοντιού προς αποκατάσταση αφορά σε επιφάνεια γομφίων ή προγομφίων, ή εμφανίζεται εκτεταμένη βλάβη στο δόντι η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί με ένα σφράγισμα αλλά δεν είναι και απαραίτητη η στεφάνη, τότε χρησιμοποιούνται ένθετα.

 • Άμεσα Ένθετα-Επένθετα

  Τα ένθετα μπορεί να είναι και άμεσα, δεδομένου ότι ο οδοντίατρος μπορεί να παρασκευάσει την κοιλότητα, να την αποτυπώσει, να κατασκευάσει την αποκατάσταση στο ιατρείο του, παρακάμπτοντας το ρόλο του εργαστηρίου. Στη συνέχεια, συγκολλά την τελειωμένη κατασκευή στο στόμα σε μία συνεδρία.

 • Έμμεσα Ένθετα-Επένθετα

  Η διαφορά τους από τα άμεσα ένθετα είναι ότι προετοιμάζονται σε εργαστήριο και στη συνέχεια τοποθετούνται στο στόμα από το χειρουργό οδοντίατρο, γι’ αυτό και η τοποθέτησή τους απαιτεί τουλάχιστον δύο επισκέψεις στον οδοντίατρο.

  Στην πρώτη επίσκεψη καθαρίζεται η προβληματική περιοχή από την τερηδόνα και από τυχόν υπολείμματα προγενέστερων σφραγισμάτων. Μόλις διαμορφωθεί ο χώρος στην οποίο θα τοποθετηθεί το ένθετο, ο οδοντίατρος με τη χρήση ειδικού υλικού από σιλικόνη, παίρνει αποτύπωμα του δοντιού -κοιλότητας, αποστέλλει στο εργαστήριο για να κατασκευαστεί η αποκατάσταση.

  Το υλικό που χρησιμοποιείται για το ένθετο μπορεί να είναι πορσελάνη, σύνθετη ρητίνη ή μέταλλο. Το καλύτερο δυνατό αισθητικά αποτέλεσμα το δίνει η πορσελάνη, με τη σύνθετη ρητίνη να αποτελεί μία καλή και εύχρηστη λύση.

  Το ένθετο τοποθετείται μετά την απομόνωση των δοντιών ή του δοντιού, ώστε να έχουμε ένα τελείως στεγνό περιβάλλον. Ακολουθεί η προσεκτική συγκόλλησή του, με τις ειδικές γι’ αυτόν το σκοπό κόλλες (κονίες). Στις συνέχεια γίνεται ο έλεγχος της σύγκλισης με τα απέναντι δόντια, όπως και η σχέση τους με τα διπλανά (σημεία επαφής).

  Επένθετα: Αυτό που διαχωρίζει το ένθετο από το επένθετο είναι ότι στο επένθετο περιλαμβάνονται ένα ή περισσότερα φύματα (κορυφές) του δοντιού, σε αντίθεση με το ένθετο που δεν τα περιλαμβάνει στο σχεδιασμό του.

Τα υπέρ και τα κατά

 • Τα ένθετα αυξάνουν την αντοχή του δοντιού χωρίς την επιθετική αποκοπή και αφαίρεση οδοντικής ουσίας. Είναι μια συντηρητική αποκατάσταση με ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα.

 • Η εμφάνισή των ενθέτων, ειδικότερα εάν είναι φτιαγμένα από πορσελάνη είναι αισθητικά άρτια και δεν αποχρωματίζονται με την πάροδο του χρόνου.

 • Η τοποθέτηση των έμμεσων ενθέτων χρειάζεται τουλάχιστον δύο επισκέψεις στον οδοντίατρο, ενώ τα σφραγίσματα και τα άμεσα ένθετα και επένθετα γίνονται σε μία επίσκεψη.

 • Το κόστος των ενθέτων είναι μεγαλύτερο των απλών σφραγισμάτων.