Skip to main content

Ο οδοντιατρικός έλεγχος είναι το ίδιο σημαντικός με τον εμβολιασμό

Τη σημαντικότητα του οδοντιατρικού ελέγχου τονίζει η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (American Dental Association), τον οποίο μάλιστα κατατάσσει στην ίδια κλίμακα με τις αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού γιατί όπως λέει, η τερηδόνα που καθυστερεί να αντιμετωπιστεί μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Η σοβαρότητα των συνεπειών αυτών όπως αναφέρει στις κατευθυντήριες οδηγίες της η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία πρέπει, να γίνει κατανοητή από τον κόσμο ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη στα παιδιά. Δυστυχώς πολλοί γονείς δεν αντιλαμβάνονται ότι η τερηδόνα εκτός τους ότι είναι εξαιρετικά συνηθισμένη, είναι μεταδοτική αφού οφείλεται σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν στην στοματική κοιλότητα και δεν υπάρχει εμβόλιο εναντίον της, τονίζει η ADA.

Στη χώρα μας, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αναφέρει ότι η στοματική υγιεινή των παιδιών είναι από μέτρια μέχρι και πολύ κακή. Για παράδειγμα, το 78,5% των παιδιών ηλικίας 12 ετών έχει μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή, ενώ στις ηλικίες 12 και 15 ετών μόνο το 15,8% και 16,7% αντίστοιχα έχει υγιές περιοδόντιο.

Στις ίδιες ηλικίες τα παιδιά έχουν 2 - 3 δόντια χαλασμένα. Επιπρόσθετα, με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται το ποσοστό των Ελληνόπουλων χωρίς τερηδόνα, και από 57,2% που είναι στα 5 έτη γίνεται 37,1% στα 12 έτη και 28,9% στα 15.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα παιδιά πολλές φορές δεν λένε στους γονείς τους ότι πονάει κάποιο δόντι τους και έτσι υποφέρουν χωρίς να μιλάνε και αυτό επηρεάζει τις σχολικές τους επιδόσεις. Σύμφωνα με την ADA, ένα παιδί με χρόνιο πόνο στο δόντι μπορεί να δυσκολεύεται να φάει, να μιλήσει και να συγκεντρωθεί, να μοιάζει αγχωμένο, νευρικό ή κουρασμένο, ή ακόμα και να χάνει μαθήματα εξαιτίας της κατάστασής του.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη η καλή στοματική υγιεινή αλλά και ο προληπτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να γίνει καθαρισμός και φθορίωση που μπορεί να διαφυλάξουν την οδοντική υγεία και να εντοπιστούν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα και με μικρότερο κόστος στα αρχικά τους στάδια.

Αν εξάλλου το παιδί είναι 7 ετών, είναι κατάλληλη η στιγμή και για την πρώτη ορθοδοντική αξιολόγηση, τονίζει η ADA, υπογραμμίζοντας ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει ή να ελαττώσει τη σοβαρότητα της κακής σύγκλεισης των μόνιμων δοντιών.

Αναλύοντας τις κατευθυντήριες και με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για την στοματική υγιεινή στη χώρα μας, η ειδική ορθοδοντικός παιδιών & ενηλίκων Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, σημειώνει ότι επειδή τα οστά των γνάθων στις μικρές ηλικίες μπορούν να ανταποκριθούν πολύ πιο εύκολα στις ορθοδοντικές παρεμβάσεις, η έγκαιρη έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας θα βοηθήσει την ομαλή αύξηση όλου του προσώπου και ενδεχομένως θα προλάβει μελλοντικές εξαγωγές δοντιών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η προληπτική ή κατασταλτική ορθοδοντική που μπορεί να χρειαστεί ένα παιδί πρώτης σχολικής ηλικίας έχει σκοπό να διορθώσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα, επισημαίνει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη.

Βέβαια, όπως λέει, κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστή οντότητα, με διαφορετικές ανάγκες, σε διαφορετικούς χρόνους. Δεν είναι η ηλικία εκείνη που καθορίζει τη θεραπεία, αλλά το ίδιο το ορθοδοντικό πρόβλημα. Έτσι, μπορεί για παράδειγμα δύο παιδιά να βρίσκονται στην ίδια ακριβώς ηλικία αλλά το ένα να χρειάζεται άμεση έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας και το άλλο όχι.

Πηγή: www.naftemporiki.gr