Skip to main content

Διατήρηση περιοδοντικής υγείας σε έγκυες γυναίκες

12-09-2019

Η μη χειρουργική περιοδοντική θεραπεία είναι απολύτως ασφαλής, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες.

Η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας (ΑΑΠ) και ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Περιοδοντολογίας (ΕΣΠ) έχουν δημοσιεύσει κλινικές οδηγίες για οδοντιάτρους και γιατρούς σχετικά με την περιοδοντική υγεία των εγκύων.

Οι οδηγίες που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά Journal of Periodontology, Journal of Clinical Periodontology, αφορούν τόσο τη διάγνωση όσο και την θεραπεία του συγκεκριμένου νοσήματος.

Τα σημεία περιοδοντικής νόσου που μπορεί να περιλαμβάνουν ευαίσθητα, εξέρυθρα, οιδηματώδη ή αιμορραγούντα ούλα, μαζί με κακοσμία στόματος ή ευκίνητα δόντια- είναι γνωστά σε πολλούς οδοντιάτρους. Άλλες ιατρικές ειδικότητες μπορεί ωστόσο να μην τα αναγνωρίζουν ή να κατανοούν πλήρως τις επιπτώσεις τους.

Η έρευνα αναφέρει πως οι έγκυες γυναίκες με περιοδοντικά νοσήματα μπορεί να εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρων γεννήσεων ή γέννησης βρεφών με χαμηλό βάρος. Τα παιδιά με χαμηλό βάρος μπορεί να εμφανίσουν αναπτυξιακά προβλήματα και προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους, όπως αναπηρίες, προβλήματα κινητικότητας, αναπνευστικά προβλήματα, πεπτικά προβλήματα κ.ά.

Η ΑΑΠ και ο ΕΣΠ αναφέρουν πως οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο μπορούν να υποβληθούν με ασφάλεια σε μη χειρουργική περιοδοντική θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους. Για γυναίκες που δεν εμφανίζουν σημεία περιοδοντικής νόσου, η πρόληψη με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και σχολαστική στοματική υγιεινή παραμένει σημαντική.

«Είναι σημαντικό για τις μέλλουσες μητέρες να παρακολουθούν την περιοδοντική τους υγεία και να πραγματοποιούν μία συζήτηση με τον περιοδοντολόγο ή τον οδοντίατρό τους σχετικά με την καταλληλότερη θεραπεία», αναφέρει η N.L.Newhouse, DDS, περιοδοντολόγος και πρόεδρος της ΑΑΠ. «Με τη διατήρηση της περιοδοντικής υγείας, δεν υποστηρίζουν μόνο τη συνολική τους υγεία, αλλά βοηθούν και στην εξασφάλιση ενός υγιούς τοκετού και ενός υγιούς βρέφους».

Πηγή: omnipress.gr