Skip to main content

Η στοματική υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για χρήστες οδοντοστοιχιών λόγω της πιθανής επίδρασης στη συστηματική τους υγεία

Μηνύματα κλειδιά από το συγκεκριμένο συμπόσιο ήταν τα εξής:

  • Οι μη καθαρές οδοντοστοιχίες αποτελούν μία χρόνια πηγή δυνητικά βλαπτικών βακτηρίων και μυκητών που μπορεί να σχετίζονται με στοματικά και συστηματικά νοσήματα.
  • Οι οδοντοστοιχίες θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά με αποτελεσματικούς αντιμικροβιακούς και αντιμυκητιασικούς παράγοντες.
  • Οι οδοντίατροι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των ασθενών για τη βελτίωση της στοματικής και συνολικής τους υγείας.

Ένα διεθνές πάνελ με ειδικούς και προεδρεύοντα τον καθηγητή Προσθετικής C.Fernandes από το Πανεπιστήμιο Φλουμινένσε της Βραζιλίας.

Ο καθηγητής τόνισε τον αυξανόμενο αριθμό των νωδών ασθενών διεθνώς, τις προκύπτουσες στοματικές επιπλοκές και το ρόλο των οδοντιάτρων στην αντιμετώπιση σχετικών ζητημάτων.

Σχολίασε πως οι οδοντίατροι θα πρέπει να μην ασχολούνται μόνο με την εφαρμογή και τη λειτουργία των οδοντοστοιχιών, αλλά να αποτελούν ένα μέρος της συνολικής τους υγείας. Αν ικανοποιούν τη λειτουργία τους, αποκαθίσταται πραγματικά η υγεία των ασθενών.

Οι ομιλητές και τα σημεία κλειδιά ήταν τα εξής:

  • Ο Dr. Z.Loewy, αντιπρόεδρος της Dental Care R&D της GSK ασχολήθηκε με την επίδραση της νωδότητας στη δημόσια υγεία. Η συχνότητα των χρηστών οδοντοστοιχιών ποικίλλει από 12-63%διεθνώς.
    Μελέτες δείχνουναυξημένο κίνδυνο ορισμένωνσυστηματικών νοσημάτων σε χρήστες οδοντοστοιχιών, που επηρεάζουν το σύστημα δημόσιας υγείας.
  • Ο Dr. A.Walls, καθηγητής Επανορθωτικής Οδοντιατρικής και Διευθυντής Ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ συζήτηση τις επιδράσεις της στοματικής υγείας και διατροφής στη συστηματική υγεία. Οι διατροφικές αλλαγές που σχετίζονται με την απώλεια δοντιών μπορούν να οδηγήσουν σε ανθυγιεινή διατροφή, χαμηλής περιεκτικότητας σε φρούτα και λαχανικά και με αυξημένα λιπαρά και σάκχαρα. Η σταθερότητα των οδοντοστοιχιών αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης στη μασητική ικανότητα και αποτελεί απαραίτητη παράμετρο για τη βελτίωση της διατροφής και ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η χρήση σταθεροποιητικών οδοντοστοιχιών μπορεί να ενισχύσει την ευστάθεια της οδοντοστοιχίας και τη μασητική ικανότητα του χρήστη.

Στοιχεία δείχνουν πως καθώς μειώνεται η διατροφική πρόσληψη σε νωδούς ασθενείς, καταστέλλεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της αποκατάστασης του σώματος, που αποτελούν άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη στοματικών και συστηματικών νοσημάτων.

  • O Dr. W.Shi, Πρόεδρος και Καθηγητής Βιολογίας Στόματος στο UCLA και καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Γενετικής στο ίδιο πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στη Μικροβιολογία των ασθενών με οδοντοστοιχίες και τη σημαντική σύνδεση μεταξύ μικροβιολογίας και οδοντικών νοσημάτων. 65-80% των χρηστών οδοντοστοιχιών εμφανίζουν στοματίτιδα από Candida Albicans, Candida Glabrata και άλλα παθογόνα μικρόβια που υπάρχουν στις οδοντοστοιχίες σχετίζονται σε αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις. Συστήνει την εξάλειψη των μικροβιακών παθογόνων στις οδοντοστοιχίες ως ιδιαιτέρως σημαντική.

  • Ο Dr S.Offenbacher, Πρόεδρος του Τμήματος Περιοδοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας παρουσίασε στρατηγικές προσεγγίσεις για χρήστες οδοντοστοιχιών με βάση περιοδοντικές και προσθετικές μελέτες.

Παρουσίασε τη σημασία της νωδότητας στα συστηματικά νοσήματα, όχι ως κύρια αιτία, αλλά περισσότερο ως παράγοντα κινδύνου.

Ανέφερε πως οι οδοντοστοιχίες μεταφέρουν πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Η χρήση οδοντοστοιχιών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρκετών συστηματικών νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, αθηροσκλήρωση, υπέρταση και διαβήτη. Οι έρευνες υποδεικνύουν πως οι ασθενείς θα πρέπει να καθαρίζουν πιο αποτελεσματικά τις οδοντοστοιχίες τους σε καθημερινή βάση κι οι οδοντίατροι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη μείωση των πηγών μόλυνσης στο στόμα.

Το συμπόσιο εμφάνισε υψηλή προσέλευση και θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως το βρήκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς συγκεντρώθηκαν ειδικοί από ολόκληρο τον κόσμο ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής σε χρήστες οδοντοστοιχιών και την ανάγκη να εστιάσουν οι οδοντίατροι σε αυτό το ζήτημα.

Πηγή:

Dental Tribune
Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015
www.dental-tribune.gr

Τόμος 11, Τεύχος 54